پایگاه خبری تحلیلی تیتربرتر

تقویم تاریخ

امروز: سه شنبه, ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۰۷ شوّال ۱۴۴۵ قمری و ۱۶ آوریل ۲۰۲۴ میلادی
یکشنبه, ۱۱ خرداد ۱۳۹۹ ۰۸:۵۲
۱۲
۰
نسخه چاپی
آیا دلار ارزان می‌شود؟

دلایل گرانی دلار/ پیش بینی ادامه روند نرخ ارز

آیا دلار ارزان می‌شود؟
قیمت دلار این روزها در برابر تغییر کانال مقاومت می کند و در کانال 17 هزار تومان در نوسان است و پیش بینی نشان بازگشت ثبات به بازار ارز می دهد.

به گزارش تیتربرتر؛ قیمت دلار در حالی که توجه همه به سمت بازار بورس و فروش سهام عدالت است؛ در سکوت کامل وارد کانال 17 هزار تومان شد و بر این اساس در بالاترین سطح قیمتی خود از ابتدای سال جاری قرار گرفت، اما علت گران شدن دلار چه بود؟

قیمت دلار در اولین روزهای خرداد ماه تا مرز ۱۷ هزار و ۳۵۰ تومان در صرافی‌های بانکی پیشروی کرده است اما به نظر می‌رسد روند تعادل قیمت در این بازار آغاز شده است چرا که نوسانی محدود در کف کانال ۱۷ هزار تومان در جریان است. بسیاری از فعالان بازار ارز منتظر تغییر کانال دلار و ورود آن به کانال ۱۶ هزار تومان هستند. همتی،رییس کل بانک مرکزی نیز با تاکید بر اینکه بازار ارز در حال بازگشت به وضعیت عادی است به بهبود وضعیت صادرات غیر نفتی و افزایش قیمت نفت اشاره کرده است.

آیا دلار ارزان می‌شود؟

آیا دلار ارزان می‌شود؟
آیا دلار ارزان می‌شود؟

مهدی رئیس‌زاده، مشاور بانکی اتاق بازرگانی تهران به تجارت نیوز می‌گوید: روند بازارها هیجانی و غیر قابل پیش‌بینی شده است. به علت محدودیت‌های جدیدی که اعمال شده و درآمدهای نفتی ما که در مقایسه با سال گذشته فوق‌العاده کاهش پیدا کرده تقریبا به صفر رسیده، دلار روند صعودی به خود گرفته است.

وی ادامه می‌دهد: از سوی دیگر درآمدهای مالیاتی نیز کاهش داشته است. بجز یک سری از صنایع که در دوران کرونا رونق گرفتند و فرصتی برای آنها ایجاد شد، برای بسیاری از صنایع کوچک متوسط دیگر تعطیلی یا کاهش تولید به وجود آمد و بسیاری از صنایع ما از اسفند ماه سال گذشته به بعد فروش و درآمد قابل توجهی نداشتند.

رئیس‌زاده می‌افزاید: برخی از بخش‌ها مجبور به تعدیل نیرو شدند، تعدیل نیرو و افزایش بیکاری یعنی کاهش تقاضا، کاهش تقاضا نیز باعث می‌شود که رکود تورمی که در آن قرار داریم تشدید شود، بنابراین طبیعی است که قیمت دلار به علت محدودیت‌هایی که ظاهرا با عنوان کنترل از سوی بانک مرکزی اعمال می‌شود افزایش یابد.

این کارشناس اضافه می‌کند: در کشور یک سری نیازهای ارزی وجود دارد که وقتی در صف تخصیص ارز یا ثبت آماری بانک مرکزی قرار می‌گیرد با مشکلات فراوانی مواجه می‌شود. حتی صادرکننده‌ها برای استفاده از ارز خود برای واردات فرایند زمان‌بری را طی می‌کنند که به هفته‌ها و حتی ماه کشیده می‌شود.

رئیس‌زاده: برخی دیدگاه‌ها را باید اصلاح کنیم که ناشی از عدم اشراف به بخش بنگاه‌داری و فعالیت‌های اقتصادی است. باید به تسهیل فرایند تخصیص ارز کمک کرد و گشایش‌هایی را در آن ایجاد کرد.

رئیس‌زاده تاکید می‌کند: هدف بانک مرکزی جلوگیری از خروج ارز است ما می‌بینیم کالا یا تجهیزاتی که برای تولید وارد گمرک شود، ترخیص آن به طول می‌انجامد و با هزینه‌های انبارداری مواجه می‌شود و دیرکردها که به ارز خارجی حساب می‌شود عاید طرف خارجی می‌شود و این همان خروج ارز است؛ درحالی‌که اگر این فرایند ترخیص تسریع می‌شد ارز کمتری نیز مصرف می‌شد و به نفع کشور بود.

بیشتر بخوانید: راهکارهایی برای کنترل قیمت مسکن در بازار

وی در ادامه اضافه می‌کند: برخی دیدگاه‌ها را باید اصلاح کنیم که ناشی از عدم اشراف به بخش بنگاه‌داری و فعالیت‌های اقتصادی است. باید به تسهیل فرایند تخصیص ارز کمک کرد و گشایش‌هایی را در آن ایجاد کرد؛ پس از آن باید بدانیم که سمت تقاضا را نیز باید تحریک کنیم، یعنی آن رکودی که ناشی از تعدیل نیروها بوده و وقفه در پرداخت حقوق و دستمزدها را ایجاد کرده، حتی اگر طرف عرضه رونق پیدا کند مشکلی حل نمی‌شود و باید هر دو طرف را در نظر بگیریم.

این کارشناس در پایان عنوان می‌کند: در این شرایط بحرانی باید دولت‌ها به معنای واقعی به کمک مردم بشتابند و تقاضا را در یک خط متعادلی حفظ کنند تا سمت عرضه به فعالیت خود ادامه دهد، اگر این اتفاق نیفتد، در کشور ما به دلیل محدودیت منابع و قطع درآمدهای نفتی و در کنار آن برخی اتفاقات سیاسی که از نظر روانی در شرایط دخیل است، موجب می‌شود قیمت ارز به راحتی کاهش نمی‌یابد.

پیش‌بینی وزیر اقتصاد از آینده ارز

پیش‌بینی وزیر اقتصاد از آینده ارز
پیش‌بینی وزیر اقتصاد از آینده ارز

وزیر اقتصاد گفت: با شرایطی که در کشور وجود دارد، امسال ممکن است صادرات تا حدودی کاهش یابد. ثبات بازار ارز دور از انتظار نیست.

وزیر امور اقتصادی و دارایی در حاشیه مراسم راه اندازی پنجره واحد فیزیکی صدور مجوز کسب و کار در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا دولت قادر به کنترل بازار ارز است یا خیر؟ گفت: چنانچه همت، همکاری و همیاری بخش‌خصوصی را داشته باشیم، بله دولت قادر به کنترل بازار ارز است. خوشبختانه ایران در سال گذشته بالغ بر ۴۱ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داشته است. این میزان، رقم درشتی است. اگر بخش‌خصوصی با محوریت اتاق بازرگانی همکاری‌هایی داشته باشد و این منابع به چرخه اقتصاد کشور بازگردد بازار ارز به ثبات می‌رسد.

فرهاد دژپسند افزود: برای امسال طبق برآوردی که وزارت صنعت، معدن و تجارت دارد، صادرات غیرنفتی به همین میزان مورد اشاره (۴۱ میلیارد دلار) تحقق پیدا خواهد کرد اما با شرایطی که در کشور وجود دارد، امسال ممکن است صادرات تا حدودی کاهش یابد؛ این در حالی است که با بازگشت ارز حاصل از صادرات می‌توانیم بازار ارز داخل کشور را باثبات کنیم.

او در پایان اظهار کرد: ثبات بازار ارز دور از انتظار نیست.

روند تامین ارز به حالت عادی برمی‌گردد

رئیس کل بانک مرکزی درباره تامین ارز متقاضیان واردات اعلام کرد: بعد از افت عرضه ارز در اوایل سال به علت شیوع ویروس کرونا در ایران و کشورهای همسایه، امروز که تقریباً همه بازارها فعال شده‌اند روند تأمین و انتقال ارز حالت عادی به خود گرفته است.

عبدالناصر همتی، تأکید کرد: از ابتدای سال تاکنون حدود ۳.۷ میلیارد دلار از روش‌های مختلف اعلامی بانک مرکزی برای واردات تأمین شده است.

رئیس کل بانک مرکزی افزود: همانگونه که قبلاً اعلام کردم روند صادرات و برگشت ارز مثبت است و تأثیرات آن در بازار مشهود خواهد بود.

طبق اعلام همتی، صادرکنندگانی که در سال گذشته صادرات داشتند تا پایان تیرماه باید ارز خود را به نیما برگردانند یا به روش‌های اعلامی بانک مرکزی در اختیار متقاضیان واردات کالا و خدمات قرار دهند.

گردآورنده: الهام خلیلی خو



+ 12
مخالفم - 9
نظرات : 0
منتشر نشده : 0

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید



کد امنیتی کد جدید

تمام حقوق مادی و معنوی این پایگاه محفوظ و متعلق به سایت تیتربرتر می باشد .
هرگونه کپی و نقل قول از مطالب سايت با ذكر منبع بلامانع است.

طراحی سایت خبری