به گزارش تیتربرتر؛ قوت عصرانهی خوشمزهی همدانیهاست که بیشتر در روزهای بلند تابستان استفاده میشود.
قوت همدان که پایهی آن نان خشک خورد شده که با روغن و سبزی طعم دار میشود است، شباهت زیادی با دیماج قزوینیها و تبریزیها دارد اما تفاوتهای آن بیشتر است.
این پیشغذا یا عصرانه با توجه به موادی که طبق سلیقهی افراد به آن اضافه میشود در طعمهای مختلف آماده و استفاده میشود.
جزئیات ثبت ملی فست فود همدانی
براساس آخرین خبرهای بدست رسیده، قرار گرفتن قوت همدان در فهرست آثار میراث ناملموس ایران صورت گرفت.فریبا نعمتی بیان کرد: «قوت» به عنوان یک میان وعده در همدان شناخته می شود و در روزگار قدیم در فصل های بهار و تابستان که روزها طولانی بود، در دورهمی خانم ها به عنوان عصرانه استفاده می شد.
وی با اشاره به اینکه «قوت» غذایی است که نیاز به پخت وپز ندارد، افزود: برای تهیه این میان وعده لذیذ ابتدا نان سنگک را خرد کرده و مقداری آب به آن می زنند و سپس پنیر محلی، سبزی خوردن و پیاز خرد شده، روغن حیوانی، پونه خشک، گردو یا کشمش را به آن اضافه می کنند.
نعمتی اضافه کرد: این مواد را پس از مخلوط کردن به اندازه های کوچک در دست شکل می دهند و در ظرف می چینند و در همان ساعت خورده می شود همچنین پس از ثبت این میان وعده، «قوت» به عنوان یک فست فود امروزی در همدان در منوی سفره خانه های سنتی و رستوران ها ارائه خواهد شد.
وی در ادامه مطرح کرد: در آخرین جلسه شورای ثبت میراث ناملموس کشور، مهارت پخت کباب سرداشی همدان، مراسم آیینی شاهزاده علی اصغر(ع) همدان، مهارت پخت نان مغزی تویسرکان، تهیه کلوای نهاوند و مراسم گردوتکانی تویسرکان نیز به فهرست آثار ناملموس ایران اضافه شد.
کارشناس مردم شناسی اداره کل میراث فرهنگی استان همدان در پایان اظهار کرد: دو پرونده جدید برای ثبت در میراث ناملوس کشور در دست کار است که عبارتند از کوکوی گردوی تویسرکان و حلوای گردوی تویسرکان که پرونده هایشان به مرکز ارسال شده و پس از طی مراحلی به ثبت خواهند رسید.
مواد لازم برای تهیه قوت همدان
- نان خشک خرد شده ترجیحا سنگک 1 کیلو
- روغن حیوانی یا کره 200 گرم
- آب ولرم 1 لیوان
- پنیر صبحانه 150 گرم
- سبزی خوردن خورد شده 400 گرم
- سیبزمینی پخته متوسط 3 عدد
- پیاز خورد شده نگینی 2 عدد
- نعنا و پونهی خشک 2 قاشق
- گل محمدی خشکشده 1 قاشق
- گردوی خرد شده در صورت تمایل 3 عدد
- نمک و فلفل به اندازهی لازم
مطالب مرتبط:
طرز تهیه قوت همدان
ابتدا نان سنگک یا لواش را برای یک روز در فضای آزاد بگذارید تا خشک شود.
البته کدبانوهای همدانی تکههای نان را در طول چند هفته جمعآوری و خشک میکنند و از آن برای تهیهی قوت استفاده میکنند. نانهای خشکشده را در کیسه پارچهای ریخته و با کوبیدن آنها را خورد کنید تا بهاندازهی دانههای بلغور درآید.
نانهای کوبیده شده را در ظرف بزرگی ریخته و با آب آن را نم بزنید. میتوانید به جای آب از شیر، دوغ یا آب پنیر هم استفاده کنید. نانها نباید خمیر شود و در این مرحله همین که نمدار شود کافی است. زیرا با اضافه کردن مواد دیگر و استراحت نرمتر نیز خواهد شد.
- سبزی خورد شده و پیازهای نگینی را به نانها اضافه کنید و مواد را با هم مخلوط کنید.
- ادویهها، گردو و سبزیهای خشک را هم اضافی کنید.
- پنیرها را به قطعههای کوچک به اندازهی پیازها خورد کرده و به مواد بالا اضافه کنید.
- سیبزمینیهایی که از قبل پخته و پوست کندهاید را رنده کرده و به مواد بالا اضافه کنید.
- روغن حیوانی و کره را با حرارت ذوب کرده و روغن داغ را کم کم بر روی مواد ریخته و با قاشق مواد را هم بزنید.
- قوت را برای نیم ساعت استراحت دهید تا طعم مواد به خورد هم برود.
میتوانید این عصرانه را درون یخچال قرار داده و به صورت سرد سرو کنید. نحوهی خوردن قوت هم روش جالبی دارد که به مشته کردن معروف است. معمولا مادر یا مادربزرگها که این عصرانهی خوشمزه را آماده میکنند از مواد به اندازهی یک مشت برداشته و فشرده میکنند تا خوردن آن راحتتر باشد. مشتهها را داخل ظرف چیده و نوش جان میکنند. بعد از خوردن قوت نیز معمولا چای نبات سرو میکنند.
مطالب مرتبط:
گردآورنده: علی اکبر رضایی