پایگاه خبری تحلیلی تیتربرتر

تقویم تاریخ

امروز: شنبه, ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ برابر با ۱۱ شوّال ۱۴۴۵ قمری و ۲۰ آوریل ۲۰۲۴ میلادی
دوشنبه, ۲۳ فروردين ۱۴۰۰ ۱۰:۱۳
۱۲
۰
نسخه چاپی

فتوای مراجع تقلید درباره روزه گرفتن در ایام شیوع موج چهارم کرونا

فتوای مراجع تقلید درباره روزه گرفتن در ایام شیوع موج چهارم کرونا
در ایران چهارشنبه ۲۵ فروردین اول ماه مبارک رمضان ۱۴۴۲ خواهد بود اما تقارن این ماه مبارک با ایام شیوع گسترده و موج چهارم کرونا باعث نگرانی روزه داران شده است.

به گزارش تیتربرتر؛ رویت هلال ماه مبارک رمضان ۱۴۴۲ در شامگاه ۲۴ فروردین 1400 از سوی ستاد استهلال امکانپذیر اعلام شده است و این در حالی است که ۵ کشور عربی فردا سه شنبه 23 فروردین را اول ماه مبارک رمضان اعلام کردند.

بر این اساس کشور‌های عربستان، قطر، لبنان، مصر و عراق فردا را به عنوان نخستین روز ماه مبارک رمضان روزه می گیرند.

چهارشنبه ۲۵ فروردین 1400، اول ماه رمضان

چهارشنبه ۲۵ فروردین 1400، اول ماه رمضان
چهارشنبه ۲۵ فروردین 1400، اول ماه رمضان

 

رئیس ستاد استهلال استان تهران گفت: باتوجه به پارامتر‌های هلال ماه رمضان، روز چهارشنبه ۲۵ فروردین ماه سال ۱۴۰۰ اول ماه مبارک رمضان ۱۴۴۲ است.

حجت‌الاسلام محمد تقدیری رئیس ستاد استهلال استان تهران در گفتگو با فارس در تهران، درخصوص وضعیت رؤیت پذیری هلال ماه رمضان ۱۴۴۲ اظهار کرد: پارامتر‌های هلال ماه رمضان در شامگاه روزدوشنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۰مصادف با ۲۹ شعبان المعظم به گونه‌ای است که نه با چشم مسلح و نه با چشم غیرمسلح قابل رؤیت نخواهد بود.

وی گفت: براین اساس به نظر همه مراجع معظم تقلید روز سه شنبه ۲۴ فروردین ماه ۳۰ شعبان و چهارشنبه ۲۵ فروردین اول ماه مبارک رمضان ۱۴۴۲ خواهد بود.

رئیس ستاد استهلال استان تهران در رابطه با وضعیت رؤیت هلال ماه شوال۱۴۴۲ نیز بیان کرد: پارامتر‌های هلال ماه شوال در روز ۲۹ رمضان مصادف با ۲۲ اردیبهشت۱۴۰۰ به گونه‌ای است که احتمال رویت فقط با چشم مسلح در پهنه ایران امکان دارد لذا برطبق فتوای مراجعی که رویت با تلسکوپ را مد نظر دارند احتمالا روز پنجشنبه ۲۳ اردیبهشت اول ماه شوال وعید سعید فطرخواهد بود.

حجت‌الاسلام تقدیری در ادامه افزود: مشخصات هلال ماه شوال برای روز پنجشنبه ۲۳ اردیبهشت به گونه‌ای است که با چشم غیرمسلح هم قابل رویت خواهد بود لذا برای مراجعی که رویت با چشم غیرمسلح را در نظر دارند پنجشنبه ۳۰ ماه رمضان بوده و جمعه ۲۴ اردیبهشت اول شوال و عید سعید فطر خواهد بود.

فتوای مراجع تقلید درباره حکم روزه گرفتن در ایام کرونا

فتوای مراجع تقلید درباره حکم روزه گرفتن در ایام کرونا
فتوای مراجع تقلید درباره حکم روزه گرفتن در ایام کرونا

 

اما موضوعی که در ماه مبارک رمضان 1400 همانند سال گذشته باعث نگرانی روزه داران شده است بحث تشدید شیوع ویروس کرونا مصادف با این ماه است.

کشور در حال حاضر در این ایام در وضعیت حاد کرونایی قرار دارد و محدودیت های شدید اعمال شده است.

پزشکان بر تغذیه مناسب و نوشیدن انواع مایعات در زمان شیوع کرونا تاکید دارند تا سیستم ایمنی بدن ضعیف نشود. با چنین توصیه‌ها و شرایطی مراجع تقلید دراین باره احکامی صادر کرده‌اند و به سوال روزه گرفتن در ماه رمضان چه حکمی دارد؟ پاسخ داده‌اند که به نظر می‌رسد مراجع شیعه برای تعویق روزه‌داری برای افرادی که گمان عقلایی پیدا می‌کنند که روزه گرفتن برای آنها موجب ایجاد بیماری شود با یکدیگر موافق هستند.

حکم رهبر انقلاب درباره روزه گرفتن در زمان شیوع کرونا

حکم رهبر انقلاب درباره روزه گرفتن در زمان شیوع کرونا
حکم رهبر انقلاب درباره روزه گرفتن در زمان شیوع کرونا

 

پایگاه اطلاع رسانی دفتر رهبر انقلاب اسلامی حکم حضرت آیت الله خامنه‌ای درباره شرایط روزه ماه رمضان در زمان شیوع بیماری کرونا را اعلام کرد.

رهبر معظم انقلاب اسلامی در پاسخ به این استفتا که «در شرایط کنونی که بیماری کرونا شیوع پیدا کرده است، روزه گرفتن در ماه رمضان چه حکمی دارد؟» تاکید کردند: «روزه از ضروریات ارکان شریعت اسلام است و ترک روزه ماه رمضان جایز نیست مگر آنکه فرد، گمان عقلایی پیدا کند که روزه گرفتن یا موجب ایجاد بیماری شود و یا تشدید بیمار و یا افزایش طول بیماری و تاخیر در سلامتی می‌شود.»

در ادامه پاسخ به این استفتا آمده است: «در این موارد روزه ساقط، ولی قضای آن لازم است. بدیهی است در صورتی که این اطمینان از گفته پزشک متخصص و متدین میز به دست آید، کفایت می‌کند؛ بنابراین اگر فردی نسبت به امور یادشده خوف و نگرانی داشته و این خوف منشاء عقلایی داشته باشد، روزه ساقط، ولی قضای آن لازم است.»

مطالب مرتبط:

فتوای آیت الله سیستانی درباره روزه ماه رمضان در ایام کرونا

فتوای آیت الله سیستانی درباره روزه ماه رمضان در ایام کرونا
فتوای آیت الله سیستانی درباره روزه ماه رمضان در ایام کرونا

 

دفتر مرجعیت عالیقدر عراق نظر آیت الله العظمی سید علی سیستانی درباره روزه گرفتن ماه مبارک رمضان را با شیوع ویروس کرونا را اعلام کرد.

در متن سوالات دریافت شده توسط دفتر معظم له و پاسخ به آنها آمده است:

سوال: تکلیف روزه مومنان در ماه رمضان با شیوع بیماری همه گیر کرونا چیست؟

پاسخ: مواردی وجود دارد که باید به آنها توجه شود:

۱- روزه گرفتن ماه رمضان از مهمترین واجبات دینی است و ترک روزه جز با عذر واقعی که شخص به واقعی بودن آن اطمینان داشته باشد، جایز نیست.

۲- اگر شخصی برای روزه نگرفتن در ماه رمضان با پزشک مشورت کند و پزشک به او بگوید که گرفتن روزه خطر ابتلا به بیماری در او را افزایش می دهد و برای وی، خوف ایجاد کند روزه از او ساقط می شود اما باید قضای آنرا به جا آورد. این مورد در صورتی است که او نتواند با انجام اقدامات پیشگیرانه مناسب مانند ماندن در خانه و عدم مراوده با دیگران، استفاده از ماسک و ... ترس خود را از خود دور کند. [یعنی اگر با وجود رعایت شیوه نامه های بهداشتی باز هم خطر ابتلا وجود داشت، می تواند روزه نگیرد اما اگر شخص بتواند مثلا در خانه بماند و بدین وسیله خطر را از خود دور کند بر او لازم است روزه بگیرد.

۳- کسی که در صورت بیرون رفتن به محل کار خود - که لازم و ناچار است با دیگران مراوده داشته باشد - ترس از ابتلا به بیماری دارد، باید در ماه رمضان کار خود را ترک کند تا روزه بگیرد. اما اگر قادر به ترک کار نیست - به هر دلیل - او موظف به روزه گرفتن نیست ، اما مجاز به اعلام افطار در انظار عمومی هم نیست و شخص موظف است قضای روزه اش را به جای آورد.

حضرت آیت الله سیستانی چندی پیش درباره واکسن کرونا نیز اعلام کرده بودند باید در این باره به متخصصان مورد اطمینان مربوطه، اعتماد و مراجعه شود. همچنین ایشان در سال ۹۸ و اوایل شیوع ویروس کرونا در پاسخ به سوالی درباره نماز جماعت در ایام کرونا "هرگونه تجمعی" را که باعث انتشار ویروس می شود منع نمودند.

نظر آیت الله صافی گلپایگانی درباره روزه گرفتن در ایام کرونا

همچنین آیت‌الله لطف الله صافی گلپایگانی از مراجع تقلید نیزحکم روزه در شرایط شیوع ویروس کرونا عنوان کرد.

آیت الله صافی گلپایگانی بیان کرد: به‌طور کلی روزه برای هر مسلمانی در ماه مبارک رمضان واجب است و افطار بدون عذر شرعی علاوه بر قضا، کفّاره عمد دارد. اگر کسی خوف عقلائی ضرر ابتلاء به بیماری یا تشدید آن داشته باشد افطار کند و قضاء آن را به‌جا آورد.  

نظر آیت‌الله وحید خراسانی درباره روزه گرفتن در ایام کرونا

آیت‌الله حسین وحید خراسانی از مراجع تقلید نیز در پاسخ به پرسشی درباره روزه گرفتن در ایام شیوع کرونا، نظر فقهی خود را در این خصوص بیان کرد.

ایشان درباره حکم روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان گفت: کسی که می‌داند روزه برای او ضرر ندارد، اگرچه پزشک بگوید ضرر دارد، باید روزه بگیرد. همچنین کسی که یقین یا گمان به ضرر مورد اعتنا یا ترس آن را که منشاء عقلایی «علت بجایی» داشته باشد دارد اگرچه پزشک بگوید ضرر ندارد نباید روزه بگیرد و اگر هم روزه بگیرد صحیح نیست، مگر اینکه روزه برای او ضرر نداشته و قصد قربت کرده باشد که در این صورت روزه‌اش صحیح است.

وی افزود: اگر انسان احتمال بدهد که روزه برایش ضرر قابل‌اعتنا دارد و از آن احتمال ترس برای او پیدا شود چنانچه احتمال او عقلایی باشد «احتمال بجا» نباید روزه بگیرد و اگر روزه بگیرد باطل است مگر درصورتی‌که ضرر نداشته و قصد قربت کرده باشد.

 نظر آیت‌الله نوری همدانی درباره روزه گرفتن در ایام کرونا

همچنین آیت‌الله حسین نوری همدانی از مراجع تقلید در پاسخ به استفتائی، نظر خود را در مورد حکم روزه در شرایط شیوع ویروس کرونا عنوان کرد.

وی گفت: در روزهای اخیر مکرر عرض شد که روزه یکی از اعمال واجبی است که برای افرادی که شرایط آن را دارند، واجب است؛ مگر این‌که در سفر و یا بیمار باشند و یا این‌که در وضعیتی باشند که اگر روزه بگیرند، خوف آن را داشته باشد که بیمار شوند و یا بیماریشان تشدید شود.

آیت‌الله نوری همدانی اضافه کرد: به نظر اینجانب ملاک خوف از بیماری یا تشدید بیماری است و خوف باید منشاء عقلایی داشته باشد یا پزشک متعهد و متدین تشخیص دهد که در چنین شرایطی وجوب روزه برداشته خواهد شد و اگر فرد روزه بگیرد، عمل حرام انجام داده است.

وی ادامه داد: همان‌طور که اگر سالم باشد و خوف ضرر و بیماری نداشته باشد، واجب است روزه بگیرد و ترک آن کفاره دارد.

این مرجع تقلید در پایان خاطرنشان کرده است: اگر کسی هم به هر عنوان نمی‌تواند روزه بگیرد، حق روزه‌خواری را در جامعه ندارد و حفظ حرمت ماه مبارک رمضان ضروری است.

آنچه دیگران می خوانند:

گردآورنده: الهام خلیلی خو



+ 12
مخالفم - 9
نظرات : 0
منتشر نشده : 0

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید



کد امنیتی کد جدید

تمام حقوق مادی و معنوی این پایگاه محفوظ و متعلق به سایت تیتربرتر می باشد .
هرگونه کپی و نقل قول از مطالب سايت با ذكر منبع بلامانع است.

طراحی سایت خبری