پایگاه خبری تحلیلی تیتربرتر

تقویم تاریخ

امروز: سه شنبه, ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۳ برابر با ۱۴ شوّال ۱۴۴۵ قمری و ۲۳ آوریل ۲۰۲۴ میلادی
شنبه, ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱ ۱۰:۰۹
۶
۰
نسخه چاپی

دستاورد سفر انریکه مورا به ایران / خبر مهم امیرعبداللهیان درباره مذاکرات وین

دستاورد سفر انریکه مورا به ایران / خبر مهم امیرعبداللهیان درباره مذاکرات وین
پایگاه بلومبرگ نوشته دو ماه بعد از آنکه مذاکره‌کنندگان شهر وین را ترک کردند، انتظارات برای ازسرگیری این گفت‌وگوها رو به محو شدن است.

به گزارش تیتربرتر؛ معاون رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که در بازگشت از تهران در فرودگاه فرانکفورت توسط یک پلیس آلمان بازداشت شده است.

ماجرای بازداشت انریکه مورا

 انریکه مورا در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت:

« توسط پلیس آلمان در فرودگاه فرانکفورت در مسیر بروکسل، که از تهران برمی گشتم، بدون هیچ توضیحی بازداشت شدم. یک مقام اتحادیه اروپا در یک ماموریت رسمی با گذرنامه دیپلماتیک اسپانیایی. پاسپورت و گوشی هایم را ضبط کردند.»

بر اساس این گزارش انریکه مورا سه شنبه شب برای دیدار با مقامات وزارت خارجه کشورمان در سفری دو روزه به تهران سفر کرده بود.

خبر مهم امیرعبداللهیان درباره مذاکرات وین

خبر مهم امیرعبداللهیان درباره مذاکرات وین
خبر مهم امیرعبداللهیان درباره مذاکرات وین

 

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه گفت: توافق خوب و قابل اتکا در دسترس است اگر آمریکا تصمیم سیاسی خود را گرفته و به تعهداتش پایبند باشد.

وزیر امور خارجه گفت: توافق خوب و قابل اتکا در دسترس است اگر آمریکا تصمیم سیاسی خود را گرفته و به تعهداتش پایبند باشد.

حسین امیرعبداللهیان در حساب توئیتر خود نوشت: در توافق با آقای بورل، سفر آقای مورا به تهران و گفتگوهایش با همکارم آقای باقری، فرصت مجددی بود تا بر ابتکارات برای حل موضوعات باقیمانده مذاکرات وین متمرکز شویم. توافق خوب و قابل اتکا در دسترس است اگر آمریکا تصمیم سیاسی خود را گرفته و به تعهداتش پایبند باشد. تماس‌ها ادامه دارد.

سخنگوی کاخ سفید:خواسته‌های ایران مانع اصلی بر سر راه بازگشت به مذاکرات وین

سخنگوی کاخ سفید:خواسته‌های ایران مانع اصلی بر سر راه بازگشت به مذاکرات وین
سخنگوی کاخ سفید:خواسته‌های ایران مانع اصلی بر سر راه بازگشت به مذاکرات وین

 

سخنگوی کاخ سفید درباره آخرین وضعیت مذاکرات وین مدعی شد که خواسته‌های ایران مانع اصلی بر سر راه بازگشت به این مذاکرات است.

جن ساکی سخنگوی کاخ سفید در نشست خبری هفتگی خود در پاسخ به سوالی درباره اظهارات روز گذشته نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین درباره مذاکرات وین و اینکه “آیا مسکو مانع از سرگیری این گفت‌وگوهاست؟” همچون سایر مقامات آمریکایی تلاش کرد توپ را به زمین ایران بیندازد و خواسته‌های مشروع ایران را مانعی برای ادامه مذاکرات برشمرد.

بنابر گزارش وب سایت کاخ سفید، جن ساکی در این باره گفت: دیدگاه ما درباره توافق این است که ایران باید تصمیم بگیرد که آیا همچنان می خواهد بر شرایط خارج (از برجام) خود پافشاری کند یا آماده امضای یک توافق است.

وی در ادامه بدون اشاره به زیاده‌خواهی‌های واشنگتن در مذاکرات مدعی شد: ما همچنین بر این باوریم که امضای یک توافق منافع تمام طرف‌ها را تامین خواهد کرد. اگرچه ما اقدامات روسیه در اوکراین و جنگ ‌و تجاوز علیه اوکراین را محکوم کرده‌ایم اما بزرگ‌ترین مانع بر سر راه پیشرفت در توافق، ایران است.

جن ساکی در آخرین نشست خبری خود در این سمت در پاسخ به سوالی درباره سرنوشت شهروندان دوتابعیتی بازداشت شده در ایران در شرایطی که مذاکرات وین متوقف شده است، تصریح کرد: تیم مذاکره کننده ما از وزارت امورخارجه در حال تلاش برای بازگرداندن تمام آمریکایی های بازداشت شده در کشوری دیگر به خانه خود است.

سخنگوی کاخ سفید افزود: این موضوع، همواره یک مسئله جدا از مذاکرات هسته‌ای با ایران بوده است، آنها در یک کانال نیستند. اما رئیس جمهور آمریکا متعهد است و تمام اقدامات لازم را برای آزادی این افراد در ایران انجام خواهد داد.

مطالب مرتبط:

مذاکرات احیای برجام در وضعیت بن‌بست قرار دارد

مذاکرات احیای برجام در وضعیت بن‌بست قرار دارد
مذاکرات احیای برجام در وضعیت بن‌بست قرار دارد

 

یک منبع دیپلماتیک فرانسوی که خواست نامش فاش نشود، گفت که نمی‌توان نسبت به دستیابی به توافق در مذاکرات برجامی وین، خوش‌بین بود.

به گزارش  خبرگزاری فرانسه، یک منبع دیپلماتیک فرانسوی که خواست نامش فاش نشود، با تکرار برخی ادعاهای ضدایرانی، گفت که نمی‌توان نسبت به دستیابی به توافق در مذاکرات برجامی وین، خوش‌بین بود.

وی چشم‌انداز مذاکرات را تیره خواند و گفت که مذاکرات در حال حاضر در وضعیت بن‌بست قرار دارد.

این منبع دیپلماتیک فرانسوی که نخواست نامش فاش نشود، گفت که بن‌بست فعلی ایجاد شده در مذاکرات، عمدتا به دلیل اختلاف‌نظرهای تهران و واشنگتن بر سر خروج نام سپاه از فهرست سیاه آمریکا است.

وی در ادامه ادعاهای خود، از دستگیری دو شهروند فرانسوی در ایران انتقاد کرده و آن را «تحریک‌آمیز» خواند.

 

 مذاکرات وین کاملا به بن بست رسیده است؟

وبگاه شبکه خبری بلومبرگ نوشته امیدواری «جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا برای احیای برجام رو به محو شدن است،  آن هم در شرایطی که دنیا بیش از هر زمان دیگر به نفت نیاز دارد.

پایگاه بلومبرگ نوشته دو ماه بعد از آنکه مذاکره‌کنندگان شهر وین را ترک کردند، انتظارات برای ازسرگیری این گفت‌وگوها رو به محو شدن است.

چادری که چندی پیش با توجه به پیش‌بینی توافق قریب‌الوقوع در مذاکرات برجام برای رسانه‌ها در پایتخت اتریش برافراشته شده بود، به صورت بی‌سر و صدا جمع شده تا گفت‌وگوهای وین جای خودش را به رد و بدل شدن پیام‌های مخفیانه میان آمریکا و ایران از طریق هماهنگ‌کننده اتحادیه اروپا بدهند.

«انریکه مورا»، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ‌کننده مذاکرات وین برای انجام آخرین گفت‌وگوها در خصوص برجام به تهران سفر کرده است. امیر قطر که معمولاً روابط خوبی با ایران دارد هم امروز پنجشنبه وارد تهران شده است.

با این حال، بلومبرگ مدعی شده امیدواری چندانی به این گفت‌وگوها نیست. چهار مقام که خواسته‌اند نامشان پنهان بماند در گفت‌وگو با بلومبرگ  گفته‌اند که بعید است سفر انریکه مورا به گشایش منجر شود.

جو بایدن که زمانی با اذعان به شکست سیاست فشار حداکثری علیه ایران وعده می‌داد اجرای کامل توافق هسته‌ای را از سر خواهد گرفت اکنون پیش روی این احتمال قرار گرفته که نتواند توافق هسته‌ای را دست‌کم قبل از انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره به سرانجام برساند.

مذاکرات رفع تحریم‌ها در وین از چند ماه پیش دچار وقفه شد. دولت آمریکا از زمان آغاز این مذاکرات به جای پیشنهاد دادن ابتکارهای عملی برای پیشرفت گفت‌وگوها بارها تلاش کرده طرف‌های مختلف را به کند کردن روند مذاکرات و ایجاد مانع بر سر راه آن متهم کند.

یکی از دلایل عدم انجام اقدامات لازم از سوی طرف‌های آمریکایی در مذاکرات وین مخالفت‌های نماینده‌های کنگره با سیاست‌های دولت بایدن در خصوص برجام بوده است. از جمله انتقادات این گروه از قانونگذاران آمریکایی این است که برجام به همه حوزه‌های اختلاف آمریکا با ایران از جمله فعالیت‌های منطقه‌ای و برنامه موشکی ایران نمی‌پردازد.

کشورهای غربی و به ویژه آمریکا در ادامه عملیات‌های رسانه‌ای و روانی خود بعد از وقفه مذاکرات وین به توجیه‌های متفاوتی برای مقصرنمایی ایران به جای عمل به تعهداتشان جهت احیای برجام متوسل شده‌اند.

این کشورها ابتدا با متصل کردن موضوع مذاکرات به جنگ اوکراین ادعا کردند که روسیه مانع از پیشبرد گفت‌وگوها شده است. بعد از آنکه «سرگئی لاوروف»، وزیر امور خارجه روسیه در جریان سفر «حسین امیرعبداللهیان»، وزیر امور خارجه ایران تصریح کرد که موضوع درخواست ضمانت مسکو برای همکاری‌ با ایران پس از اجرای کامل برجام مانعی برای ادامه گفت‌وگوها نیست، کشورهای غربی به برجسته‌سازی یک موضوع ایران پرداخته و مدعی شدند درخواست تهران برای حذف نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست سازمان‌های اصطلاحاً تروریستی مذاکرات را به بن‌بست کشانده است. 

شبکه خبری بلومبرگ یادآوری کرده که نمایندگان هر دو حزب جمهوری‌خواه و دموکرات هفته پیش در کنگره با تصویب قطعنامه‌ای مخالفت خودشان را با موضوع خروج سپاه پاسداران از فهرست سازمان‌های اصطلاحاً تروریستی اعلام کردند.

دولت آمریکا فروردین‌ماه سال ۱۳۹۸ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست «سازمان‌های تروریستی خارجی» (FTO) قرار داده بود. این اقدام نخستین باری بود که کاخ سفید نیروهای مسلح رسمی یک کشور خارجی را در فهرست «سازمان‌های تروریستی» قرار می‌داد. پس از این تصمیم، شورای عالی امنیت ملی ایران مقر مرکزی فرماندهی ارتش آمریکا در منطقه را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داد.

پیش از اقدام دولت ترامپ در این راستا کارشناسان در خود آمریکا هم درباره تبعات این اقدام هشدار داده‌ و تلاش کرده‌ بودند کاخ سفید را از آن برحذر دارند. روزنامه نیویورک‌تایمز، به عنوان اولین رسانه‌ای که اسفندماه ۱۳۹۷ مقاصد دولت آمریکا در این باره را گزارش کرد نوشت این طرح هنگام ارائه با مخالفت مقام‌های پنتاگون و «سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا» (سیا) رو به رو شده است.

در آن زمان ارزیابی پنتاگون و سیا این بود که چنین اقدامی نظامیان ایالات متحده و مأموران اطلاعاتی آن را در معرض خطر اقدامات متقابل توسط دولت‌های خارجی قرار می‌دهد. 

کارشناسان مسائل حقوقی در آن زمان عنوان کردند چنانچه طرف‌های کنوانسیون‌های ژنو در بدعتی جدید نیروهای مسلح یکدیگر را «سازمان تروریستی» بنامند و این رویه رواج پیدا کند، اعضای نیروهای مسلح آمریکا نیز، در صورت دستگیری در یک کشور ثالث، ممکن است متقابلاً «تروریست» تلقی شده و محاکمه شوند.

کارشناسان مستقل می‌گویند اقدام دولت آمریکا علیه سپاه در ادامه سیاست‌های تنبیهی واشنگتن علیه کشورها و گروه‌هایی تصور می‌شود که واشنگتن را در پیشبرد اهدافش در منطقه ناکام گذاشته‌اند.

خبرگزاری بلومبرگ در بخش دیگری از گزارش خود نوشته ایران در سه ماهه نخست سال جاری میلادی صادرات نفت خود را به ۸۷۰ هزار بشکه در روز رسانده است. بیشتر این نفت روانه چین و ونزوئلا می‌شوند که از بابت تحریم‌های ثانویه آمریکا نگرانی ندارند.

ماه گذشته ایران اعلام کرد به یک توافق برای همکاری‌های نظامی با چین و یک توافق برای عرضه مواد غذایی با روسیه رسیده است. چین و روسیه هر دو از طرف‌های مذاکرات بر سر برجام هستند.

مطابق گزارش بلومبرگ، مقام‌های ایران چند هفته پیش اعلام کردند تنها برای نهایی شدن توافق در وین است که به این شهر خواهند رفت. بلومبرگ نوشته این رویدادی بعید است، مگرآنکه دو طرف بتوانند بر سر موضوع سپاه و چند مسئله سیاسی دیگر که جزو متن توافق نیستند به توافق دست پیدا کنند.

دیپلمات‌ها در گفت‌وگو با وبگاه شبکه خبری بلومبرگ گفته‌اند با توجه به بن‌بست ایجاد شده، آنها ادامه همین بلاتکلیفی را بهترین روش برای جلوگیری از تشدید تنش‌ها می‌دانند.

طبق این گزارش، در حال حاضر اروپایی‌هایی که طرف برجام هستند مرگ این توافق را اعلام نخواهند کرد چرا که چنین اقدامی سازمان ملل را مجبور به بازگرداندن تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران خواهد کرد و این باعث خواهد شد نفت بیشتری از ایران از بازار حذف شود، آن هم در شرایطی که افزایش بهای انرژی، بازگشت وضعیت اقتصادی به نرمال در دنیا را با تردید مواجه کرده است.

بلومبرگ نوشته اعلام مرگ برجام همچنین می‌تواند به از سرگیری حملات به زیرساخت‌های انرژی و خطوط کشتی‌رانی در خاورمیانه منجر شده و جهان را حین دست و پنجه نرم کردن با تبعات جنگ در اوکراین در معرض خطر یک درگیری نظامی دیگر قرار دهد.

تاجران و تحلیلگران نفتی که زمانی پیش‌بینی می‌کردند توافق بر سر برجام باعث بازگشت نفت ایران به بازارهای جهانی خواهد شد در حال حاضر بشکه‌های نفت ایران را از محاسباتشان حذف کرده‌اند. چند تحلیلگر بازار نفت روز ۴ مه در یادداشتی نوشته‌اند: «انتظار ما در حال حاضر این است که تولید و صادرات نفت خام ایران در سطوح فعلی باقی بماند.»

یک مقام آمریکایی به بلومبرگ گفته هنوز برای گفتن اینکه کار توافق تمام است زود است. او با وجود این اذعان کرده که روند مذاکرات در مسیر مطلوب پیش نمی‌رود. او گفته دولت بایدن، تا زمانی که منافعش ایجاب کند مسیر دیپلماسی با ایران را در پیش خواهد گرفت. او گفت زمانی خواهد رسید که ماجرا اینطور نخواهد بود اما بایدن هنوز به آن تصمیم نرسیده است.

آنچه دیگران می خوانند:

گردآورنده: محسن رضوی



+ 6
مخالفم - 5
نظرات : 0
منتشر نشده : 0

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید



کد امنیتی کد جدید

تمام حقوق مادی و معنوی این پایگاه محفوظ و متعلق به سایت تیتربرتر می باشد .
هرگونه کپی و نقل قول از مطالب سايت با ذكر منبع بلامانع است.

طراحی سایت خبری