پایگاه خبری تحلیلی تیتربرتر

تقویم تاریخ

امروز: جمعه, ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۰ شوّال ۱۴۴۵ قمری و ۱۹ آوریل ۲۰۲۴ میلادی
سه شنبه, ۲۷ ارديبهشت ۱۴۰۱ ۱۱:۰۹
۶
۰
نسخه چاپی

ابتکار جدید ایران برای احیای برجام + واکنش آمریکا

ابتکار جدید ایران برای احیای برجام + واکنش آمریکا
سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران از ارائه ابتکارات خاصی برای احیای برجام خبر داد.

به گزارش تیتربرتر؛ ایران روز دوشنبه ۱۶ مه (۲۶ اردیبهشت) از طرح «ابتکارات و پیشنهادها خاصی» از سوی این کشور برای احیای برجام در جریان سفر هفته گذشته انریکه مورا، مذاکره کننده ارشد اتمی اتحادیه اروپا به تهران خبر داد.

ابتکار جدید ایران برای احیای برجام

ابتکار جدید ایران برای احیای برجام
ابتکار جدید ایران برای احیای برجام

 

سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران در نشست هفتگی‌اش با خبرنگاران بدون اشاره به جزئیات پیشنهادهای ارائه شده برای احیای برجام، گفت که تهران منتظر تصمیم سیاسی آمریکا در مورد این پیشنهادها است.

انریکه مورا هفته گذشته در حالی به ایران سفر و با علی باقری، مذاکره‌کننده ارشد این کشور گفتگو کرد که گفتگوهای احیای برجام از اسفند ۱۴۰۰ در حالت تعلیق قرار گرفته است و مذاکره‌کنندگان کشورهای مختلف، وین، پایتخت اتریش را ترک کرده‌اند.

 آیا تلاش‌های اروپا، برجام را نجات خواهد داد؟

از همین رو جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از سفر آقای مورا به تهران اعلام کرد که با این سفر، بن‌بست ایجاد شده در مذاکرات هسته‌ای ایران شکسته شده و گفتگوها بار دیگر از سر گرفته خواهد شد.

بر اساس گزارش‌های منتشر شده، اختلاف ایران و آمریکا بر سر حذف نام سپاه پاسداران از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی آمریکا دلیل توقف مذاکرات احیای برجام در وین بوده است.

اینک سخنگوی وزارت خارجه ایران گفته است که اگر طرف آمریکایی در مورد برخی راه‌حل‌های ارائه شده توسط تهران پاسخ دهد، همه طرف‌ها می‌توانند برای انجام توافق به وین برگردند.

سخنان آقای خطیب‌زاده در حالی بیان شده است که آمریکا در چند روز گذشته کمتر از لحن خوش‌بینانه استفاده کرده است. بر اساس اعلام وزارت خارجه آمریکا، توافق در این مذاکرات همچنان دور از دسترس است.

عباس‌زاده مشکینی: اگر مجلس یازدهم برجام را اصلاح نکند، عملکردش شبیه مجلس اول و نهم است

یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس یازدهم با اشاره به بیانیه الجزایر و سند برجام و واکنش پارلمانی دوره‌های اول و نهم شورای اسلامی به این دو سند، گفت: در مذاکرات وین باید مشخص کنیم که استراتژی ما درباره برجام چیست؟ یا باید لغو شود، یا تثبیت شود و یا اصلاح شود. در غیر این صورت، عملکردمان شبیه مجلس اول و نهم است.

محمود عبلس زاده مشکینی در جلسه علنی امروز(یکشنبه) مجلس شورای اسلامی در نطق میان دستور خود گفت: در تاریخ هر ملتی اتفاقاتی می‌افتد، که خیر و برکت یا تأثیراتش در طولانی مدت می‌افتاد. در تاریخ مجلس شورای اسلامی نیز دو اتفاق افتاده است که آثارش در تاریخ کشور مانده است.

این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به بیانیه ۱۹۸۱ الجزایر مدعی شد: مجلس اول در برابر بیانیه الجزایر در دولت میرحسین موسوی سکوت یا همراهی کرد و به موجب بیانیه ۱۹۸۱ الجزایر ده‌ها اموال ایرانی در دادگاه لاهه به نفع آمریکا مصادره شده است.

نماینده مردم مشکین شهر در مجلس درباره سند برجام گفت: دومین اتفاق که در تاریخ مجلس نهم بود، سند برجام با اشکالات حقوقی متنوع بود. مجلس نهم سکوت و همراهی کرد. سومین اتفاق به نظر می‌رسد در مجلس یازدهم در حال وقوع است. در مذاکرات وین باید مشخص کنیم که استراتژی ما درباره برجام چیست؟ یا باید لغو شود، یا تثبیت شود و یا اصلاح شود.

وی با بیان اینکه مجلس نباید از تحولات برجام عقب بماند، گفت: مجلس باید امروز کنش و واکنش پارلمانی درباره این مسئله را ادامه دهد. کار خوبی که مجلس در آذر ۱۳۹۹ با قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملی تصویب کرد، باید امروز ادامه پیدا کند. امروز مجلس باید بر دولت نظارت کند. ما نمی‌توانیم برجام را لغو کنیم. بهترین موقعیت برای لغو برجام زمانی بود که ترامپ به صورت یک طرفه از آن خارج شد.

عباس زاده مشکینی در پایان تأکید کرد: مجلس باید روند انقلابی آذر ۱۳۹۹ را ادامه دهد تا گفت‌وگوها برای تعیین تکلیف برجام را به اصلاح برجام تبدیل کند. اگر این مجلس این کار را نکند، عملکرد مجلس در ردیف مجلس اول و نهم قرار خواهد گرفت و این شایسته مجلس انقلابی نیست.

مطالب مرتبط:

پیشنهاد مجله آمریکایی به بایدن برای نجات برجام

 پیشنهاد مجله آمریکایی به بایدن برای نجات برجام
پیشنهاد مجله آمریکایی به بایدن برای نجات برجام

 

یک مجله آمریکایی در گزارشی با تاکید بر اهمیت به نتیجه رسیدن مذاکرات وین در راستای احیای توافق هسته‌ای، راهکارهایی را برای دولت بایدن جهت تسریع روند توافق با ایران مطرح کرد.

مجله آمریکایی نشنال اینترست در گزارشی درباره تلاش‌های دیپلماتیک برای احیای توافق هسته‌ای نوشت: دولت بایدن در یک سال گذشته تلاش کرده است درباره توافق هسته‌ای جدیدی دوباره با ایران مذاکره کند، توافقی چندجانبه میان آمریکا، ایران و دیگر کشورها برای ممانعت از ساخت سلاح هسته‌ای از سوی ایران در ازای لغو تحریم‌ها. با در نظر داشتن این که حدود ۷۶ درصد مردم آمریکا بر این باورند که ایرانی هسته‌ای تهدید حساسی خواهد بود، بازگشت به این توافق برای ثبات منطقه‌ای حیاتی بوده و به خاطر ترس همگانی از این موضوع، نسبت به گسترش تنش‌ها ترجیح‌ بیشتری دارد.

نشنال اینترست در ادامه می‌نویسد: احتمال این وجود ندارد که ایرانی هسته‌ای تهدیدی برای امنیت ملی آمریکا ایجاد کند، به این خاطر که این کشور[ایران] از نظر جغرافیایی دور است و آمریکا بازدارندگی هسته‌ای بسیار قوی‌تری دارد. با این حال، این موضوع می‌تواند تنش‌ها در خاورمیانه را شدت بخشیده و چشم‌انداز وقوع اشتباه محاسباتی و حملاتی پیش‌دستانه را پدیدار سازد. کشورهایی مانند عربستان سعودی به دنبال تسلیحات هسته‌ای می‌روند تا برای خود بازدارندگی ایجاد کنند. توافق قبلی به طور موفقیت‌آمیزی تهران را ملزم به غیرفعال کردن و انتقال بیشتر سانتریفیوژها و اورانیوم غنی‌شده‌اش کرد. اگرچه، خروج دولت ترامپ از توافق در سال ۲۰۱۸ و اجرای کارزار «فشار حداکثری»، موجب گسترش بیشتر تنش‌ها و به اوج رسیدن حملات علیه سربازان آمریکایی شد. در موقعیتی که سیاست خارجی آمریکا در گیر و دار بحرانی در اوکراین و تهدیدهایی جهانی مانند تغییرات آب‌وهوایی است، آخرین چیزی که واشنگتن نیاز دارد، فشار حامیان داخلی برای به کار بردن تدابیر بیشتر برای خاورمیانه است. تعامل دیپلماتیک برای مصالحه هزینه بسیار کمتری نسبت به ریسک سیاست‌های مخاطره‌آمیز در دولت آینده آمریکا دارد.تعامل دیپلماتیک برای مصالحه هزینه بسیار کمتری نسبت به  ریسک سیاست‌های مخاطره‌آمیز در دولت آینده آمریکا دارد

در ادامه این گزارش آمده است: کشورها وقتی طرف مذاکره‌شان تهدید ایجاد کرده و بی‌اعتبار باشد، از همکاری خودداری می‌کنند. متاسفانه، سیاست‌های داخلی آمریکا باعث متصور شدن هر دوی این موارد درباره واشنگتن می‌شود. مقاصد خصومت‌بار کنگره موجب کارشکنی در تلاش‌های دولت در مذاکرات می‌شود.  هر توافقی از سوی دولت برابر است با توافقی که می‌توان آن را درست مانند سال ۲۰۱۸ دور انداخت. ایران بدون تعهدات معتبر برای متوقف کردن کنگره متخاصم و دولت بعدی از کارشکنی در این تلاش‌ها، هیچ دلیلی برای این ندارد که باور کند واشنگتن به هرگونه توافقی پایبند خواهد ماند.

گزارش نشنال اینترست همچنین مطرح می‌کند: علاوه بر این، پابرجا بودن تحریم‌ها دست‌یابی به یک توافق را سخت‌‎تر می‌کند. تهدید و اجبار طی مذاکرات می‌تواند به طور ناخواسته مانعی سر راه رسیدن به هدف باشند. با افزایش یافتن هزینه پابرجا بودن خصومت‌ها، تحریم‌ها موجب فرستادن سیگنال‌های منفی درباره آمادگی طرف مقابل برای حل و فصل مسائل از طریق افزودن بر حداقل‌ ملزومات رسیدن یک توافق می‌شود.

پابرجا بودم تحریم‌ها دست‌یابی به یک توافق را سخت‌‎تر می‌کند. تهدید و اجبار در مذاکرات می‌تواند به طور ناخواسته مانعی بر سر راه رسیدن به هدف باشد

این مجله می‌افزاید: سرانجام، دولت به درک بهتری از عزم ایران برای حفظ توافق نهایی نیاز دارد. عزم ایران بدون شک نسبت به مذاکرات اصلی بالاتر رفته است. انتخاب‌ شدن ابراهیم رئیسی گواهی بر آن است. درکی قوی‌تر و بهتر از این موضوع برای اجرای توافق و تشخیص موارد ناکارآمد در ادامه راه، حیاتی خواهد بود. رئیس جمهور بایدن برای حل کردن این مسائل به رویکردی استراژیک برای مذاکرات نیاز دارد که پاسخگوی سیاست‌های آمریکا، محدودیت‌های منطقه‌ای و وضعیت داخلی ایران باشد.

نشنال اینترست همچنین مطرح کرد: دولت بایدن باید برای پرداختن به محدودیت‌های سیاسی داخلی ترک کردن توافق را سخت‌تر کند. یک‌پارچگی تجارت و اقتصاد می‌تواند با ذی‌نفع کردن دو طرف در صلح، این روند را تسهیل کند. واشنگتن باید کسب‌وکارها را به سرمایه‌گذاری در ایران تشویق کند، وابستگی متقابل را توسعه داده و برای اطمینان‌یابی از پاینبدی به توافق، حمایت‌های داخلی قوی ایجاد کند. پیش‌رفت‌های سریع ایران در علم و تکنولوژی، همچنین وجود جمعیت تحصیل‌کرده آن سرمایه‌گذاری را برای صنعت تکنولوژی آمریکا سودمند می‌سازد. واشنگتن با ایجاد روابط ایرانی-آمریکایی می‌تواند آن اعتماد مورد نیاز را به ایران بدهد که بتواند باور کند این توافق ارزشش را دارد.

دولت بایدن باید برای پرداختن به محدودیت‌های سیاسی داخلی ترک کردن توافق را سخت‌تر کند

همچنین این مجله در گزارشش آورده است: علاوه بر این، دولت بایدن باید فضای مذاکراتی را با لغو تحریم‌هایی که پس از خروج دولت دونالد ترامپ از توافق اصلی اعمال شدند، گسترش دهد. این تحریم‌ها در دوره‌ای اعمال شدند که مذاکرات [میان ایران و آمریکا] از سر گرفته شده بود و بنابراین، با شدت بخشیدن به سو تفاهم‌ها، رسیدن به یک توافق را سخت‌تر کرد. تحریم‌هایی که به طور غیرمستقیم بر غذا و دارو اثر می‌گذارند، باید فورا لغو شوند، چون موجب برانگیختن خصومت‌ می‌شوند که هیچ سودی برای امنیت آمریکا ندارد.

در پایان این گزارش آمده است: سرانجام، دولت بایدن باید دولت و جامعه ایران را بهتر درک کند. آن‌ها باید برای ارائه روادید به دانشجویان ایرانی برای تحصیل در آمریکا روندی سریع ایجاد کنند. با گذشت زمان، واشنگتن می‌تواند تا پایان دور اول [دولت جو بایدن] با عادی‌سازی روابط و ایجاد تبادلات دیپلماتیک، این روابط را گسترش دهد. درحالی که بازدارندگی هسته‌ای خود آمریکا می‌تواند از ملتش در برابر تهدیدهای قریب‌الوقوع حفاظت کند، شکست در رسیدن به یک توافق می‌تواند احتمال ایرانی هسته‌ای را افزایش دهد. با توجه به فضای سیاسی داخلی آمریکا، این به معنای خراب شدن بیشتر تدابیر آمریکا، گرفتاری‌های جدید و سردرگمی بیشتر خواهد بود. دولت باید برخی تحریم‌ها را برای انجام دادن توافقی لغو کند که مسیری برای تعامل پایا ایجاد می‌کند.



+ 6
مخالفم - 5
نظرات : 0
منتشر نشده : 0

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید



کد امنیتی کد جدید

تمام حقوق مادی و معنوی این پایگاه محفوظ و متعلق به سایت تیتربرتر می باشد .
هرگونه کپی و نقل قول از مطالب سايت با ذكر منبع بلامانع است.

طراحی سایت خبری